Saturday 3 November, 2007

watchmen


Eigenlijk hoort dit thuis onder het kopje "in de krant vandaag", maar er is meer uitleg nodig. Zie artikel. Er is een wet aangenomen dat veel meer zal vergen van de security guards dan tot nu toe gebruikelijk was. Iedereen heeft ze, winkels, winkelcentra, appartementengebouwen. Ons gebouw heeft er 13 rondlopen/hangen/zitten. Wat ze doen? Ze beveiligen de boel. wat ze werkelijk doen? Ze hangen de hele dag rond, bedienen de lift, gaan snel staan als je aankomt, helpen met de kinderen de lift in of uit te krijgen, entertainen de kinderen tijdens het ritje in de lift met de lift-alarmbel, brengen je post, helpen je in de auto, zetten de airco voor je aan in de gymzaal. Van die dingen dus.

Ze verdienen erg weinig. Die van ons tussen 2000 en 4000 rupees per maand. Dat is tussen de € 26 en € 72. Dat is ook voor hier niet veel geld. Ze beunen bijna allemaal bij met het uitlaten van honden en het wassen van auto's. Dat doen ze in hun vrije uurtjes, naast de 12-urige werkdag. Daarnaast moeten ze ook zelf zorgdragen voor hun eten en genoeg overhouden om naar "back home" te sturen. Want de meeste komen van buiten de stad. Vergeleken met deze jongens heeft onze hulp een riant bestaan. Ze verdient 7300 roepees per maand (Vaak iets meer als ze oppast), ze heeft een eigen kamer met badkamer en kabel-TV, en voor haar natje en droogje wordt gezorgd.

Een van de watchmen (zoals ze hier worden genoemd) wast onze auto's. Hij krijgt hiervoor 1000 roepees per maand. Het is een aardige jonge knul van nog geen twintig. Zijn vader werkt hier ook. Als watchman.

Volgens deze nieuwe wet moeten ze het volgende kunnen: they should have knowledge of the Indian Penal Code, Criminal Procedure Code, Arms Act and Explosive act. He must also be able to identify an anti-sabotage device or and Improviced Explosive Device (IED). de bedoeling is dat ze ook meer bevoegdheden krijgen teneinde de politie te helpen als er een situation is.

Erg benieuwd hoe ze dan voor elkaar willen krijgen. De meeste zijn laag opgeleid, vaak analphabeet, zelfs in eigen taal.Sommigen maken niet bepaald een snuggere indruk.

No comments: